Sposób przygotowania:
Krucho-drożdżowy kakaowiec
Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i letniej wody. Odstawić na kwadrans, po czym przesiać mąkę do większej miski, wlać zaczyn, dodać żółtka, szklankę mleka, cukier waniliowy. Wyrabiać i zagnieść w kulę, odciąć 1/4 części ciasta i dodać do niej kakao i zagniatać, aż ciasto nabierze koloru ciemnego. Dać do wyrośnięcia większą część ciasta na ponad godzinę w ciepłe miejsce. Nagrzać piekarnik do 190 st. C, blachę natłuścić i wylepić ciastem białym na spód, a na wierzch warstwę kakaową. Zrobić kruszonkę z garstki mąki, odrobiny cukru oraz masła. Zagnieść i podzielić na kawałki,a te pokruszyć na kakaowej powierzchni ciasta, najpierw posmarować rozmąconym białkiem, by się trzymała kruszonka. Wstawić blachę z ciastem do piekarnika na 50 min. i nastawić czas pieczenia. Gdy się zrumieni wierzch placka, wyjąć blachę i po przestudzeniu pokroić ciasto i jeść.