marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Krucho-drożdżowy kakaowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Całkiem proste ciasto do kawy lub herbaty,do którego dobra jest kruszonka i dodatki owocowe, czekoladowe lub bakaliowe jak kakaowiec.

Krucho-drożdżowy kakaowiec

Składniki:

Krucho-drożdżowy kakaowiec

 

  • 300 g.mąki pszennej,
  • 3 fag.drożdży Babuni,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/4 szklanki letniej wody,
  • 3 żółtka,
  • cukier waniliowy,
  • szklanka mleka,
  • 4 pełne łyżki kakao.
  • Na kruszonkę:
  • 8 dag.mąki,
  • 15 dag.masła,
  • 15 dag.cukru.
  • tłuszcz do blachy.

Sposób przygotowania:

Krucho-drożdżowy kakaowiec
Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i letniej wody. Odstawić na kwadrans, po czym przesiać mąkę do większej miski, wlać zaczyn, dodać żółtka, szklankę mleka, cukier waniliowy. Wyrabiać i zagnieść w kulę, odciąć 1/4 części ciasta i dodać do niej kakao i zagniatać, aż ciasto nabierze koloru ciemnego. Dać do wyrośnięcia większą część ciasta na ponad godzinę w ciepłe miejsce. Nagrzać piekarnik do 190 st. C, blachę natłuścić i wylepić ciastem białym na spód, a na wierzch warstwę kakaową. Zrobić kruszonkę z garstki mąki, odrobiny cukru oraz masła. Zagnieść i podzielić na kawałki,a te pokruszyć na kakaowej powierzchni ciasta, najpierw posmarować rozmąconym białkiem, by się trzymała kruszonka. Wstawić blachę z ciastem do piekarnika na 50 min. i nastawić czas pieczenia. Gdy się zrumieni wierzch placka, wyjąć blachę i po przestudzeniu pokroić ciasto i jeść.