Anna Purgal

Anna Purgal

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Kruchutkie faworki 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Składniki są podane na ok 20 sztuk w razie większego potrzebowania proszę powiększyć sobie ilość składników

Kruchutkie faworki 2

Składniki:

Kruchutkie faworki 2

 

  • 30 dag mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • szczypta soli
  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Kruchutkie faworki 2
Przesiewamy mąkę na stolnice . Dodajemy żółtka i jajko . Następnie dokładamy śmietanę . Wlewamy ocet i dodajemy szczyptę soli . Dokładnie mieszamy składniki . Ciasto zagniatamy i wyrabiamy . Rozwałkowujemy ciast na bardzo cienki placek , prawie przeżroczysty.Następnie kroimy na prostokąty szer . 3 cm a dl. 12 cm . W środku każdego robimy nacięcie ok 5 cm . Jeden koniec przewijamy przez otwór . Rozgrzewamy w rondlu tłuszcz . Smażymy faworki z obu stron na lekko złoty kolor . Osączamy . Ostudzone posypujemy cukrem pudrem .