Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Kruchy placek z rabarbarem, pianką i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Kruche ciasto, delikatna budyniowa pianka i słodka kruszonka. Cudowne zestawienie. Szybko się robi, szybko znika. Ciasto na blaszkę 26x20 cm.

Kruchy placek z rabarbarem, pianką i kruszonką

Składniki:

Kruchy placek z rabarbarem, pianką i kruszonką

kruche ciasto

pianka

  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru

Sposób przygotowania:

Kruchy placek z rabarbarem, pianką i kruszonką
Jajka rozbijamy. Oddzielamy białka od żółtek. Składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części (większą- 60% i mniejszą- 40%). Mrozimy przez 30 minut w zamrażarce zawinięte w folię spożywczą.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy na nią większą część ciasta. Lekko wyrównujemy. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni C. Studzimy.

Białka ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy. Powoli wsypujemy proszek budyniowy. Dodajemy olej. Miksujemy. Pianę wykładamy na ciasto. Pokrywamy rabarbarem. Przykrywamy kruszoną.

Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 190 stopni C.

Tagi:

placek