aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Kruchy placek ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pyszne, kruche ciasto ze śliwkami, polecam każdemu, sliwki nadają idealny smak temu ciastu, polecam też z innymi owocami.

Kruchy placek ze śliwkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kruchy placek ze śliwkami

 

  • ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 5 żółtek,
  • 1 łyżka kakao (do połowy ciasta)
  • piana:
  • 5 białek,
  • szczypta soli,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1/2 szklanki cukru
  • owoce:
  • ok. 15-20 śliwek,
  • 3 łyżki cukru.

 

Sposób przygotowania:

Kruchy placek ze śliwkami
Do miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto oprócz kakao. Ciasto zagniatamy ręcznie, aż powstanie nam kulka. Następnie ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Każdy kawałek ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 20 minut. W tym czasie ze śliwek usuwamy pestki i kroimy je w ćwiartki. Zasypujemy cukrem, by puściły sok. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciemnym i jasnym ciastem, tak by powstały łatki. Trochę też wyklejamy boki blachy. Władamy spód ciasta do piekarnika na 15 minut na 180 stopni. W tym czasie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i budyń. Na podpieczony spód układamy śliwki, skórkami do dołu i wylewamy pianę. Na tarce ścieramy trzeci kawałek ciasta, który był w zamrażarce. Pieczemy ponownie ok. 30 minut.
Kruchy placek ze śliwkami
Etap 1
Kruchy placek ze śliwkami
cwiartki sliwek zasypujemy cukrem i czekamy
Kruchy placek ze śliwkami
na upieczony spod ukladamy owoce i wylewamy piane