olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Kruchy tort jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

idealne ciasto na specjalne okazje.

Kruchy tort jabłkowy

Składniki:

Kruchy tort jabłkowy

 

  • 30dag mąki
  • szczypta soli
  • 8dag cukru pudru
  • 15 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • masa jabłkowa: 1l schłodzonego przecieru jabłkowego
  • 2dag mąki ziemniaczanej
  • 2 dag smażonej, posiekanej skórki pomarańczowej
  • rodzynki

Sposób przygotowania:

Kruchy tort jabłkowy
Przygotować ciasto. Po schłodzeniu rozwałkować je na wielkość tortownicy o śr. 26-28 cm, a z resztek utoczyć wałeczek i uformować z niego brzeg o wys. 203 cm. Spód ciasta gęsto pokłuc widelcem i w gorącym piekarniku piec na biało/ Na podpieczone ciasto wyłożyć przygotowaną masę jabłkową, równo rozsmarować i dopiekać przez 20-25 min. w 200 stopniach(lub 180_
wykonanie masy jabłkowej:
kilka łyżek przecieru wymieszać z mączką ziemniaczaną i cynamonem, resztą jabłek, skrórką z pomarańczy i umytymi rodzynkami.

Tagi:

tort