jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kruchy z czereśniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Upieczone ciasto studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. To niezasadne letnie ciasto! Możemy je przygotować prze cały sezon z dowolnymi owocami- borówki, maliny, porzeczka itp.!!!

Kruchy z czereśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruchy z czereśniami

 

  • Blaszka 25x36 cm
  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki,
  • 1kostka margaryny mlecznej,
  • 100 gram cukru pudru,
  • 5 żółtek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka octu

 

  • Dodatkowo:
  • około 400-500 gram dojrzałych czereśni
  • Pianka:
  • 5 białek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Kruchy z czereśniami
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na blaszkę i nakłuwamy widelcem. Drugą część schładzamy. Czereśnie przepłukujemy, osuszamy i drylujemy.

PIANA: Białka umieszczamy w misce. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Gdy ten się rozpuści wsypujemy budynie oraz wlewamy olej. Całość miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Gotową piankę wykładamy na ciasto kruche. Na piance układamy dość gęsto czereśnie. Na czereśnie ścieramy na grubych oczkach schłodzone ciasto. Placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 50 minut w 180°C. Upieczone ciasto studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Kruchy z czereśniami
Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części
Kruchy z czereśniami
Na wyłożone ciasto kruche wykładamy piankę
Kruchy z czereśniami
Na waniliową piankę wykładamy gęsto czereśnie
Kruchy z czereśniami
Całość przykrywamy startym schłodzonym ciastem