jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kruchy z porzeczkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Na pierwsze wrażenie ciasto jest trochę kwaskowate. By tego uniknąć można go hojnie posypać cukrem pudrem po wierzchu. Osobiście jednak lubię porzeczki i odpowiada mi taki kwaśny smak ciasta.

Kruchy z porzeczkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kruchy z porzeczkami

 

  • Blaszka 24x36cm

 

  • Ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 1 szklanka mąki krupczatki,
  • 1 kostka margaryny,
  • 0,5 szklanki cukru pudru,
  • 5 żółtek,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu,
  • Dodatkowo
  • 1-2 łyżki grysiku na posypanie,
  • 60 dag czerwonej porzeczki (po obraniu, umyciu i osuszeniu)

 

  • Piana:
  • 5 białek,
  • 3/4 szklanka cukru,
  • 1 kisiel cytrynowy

 

Sposób przygotowania:

Kruchy z porzeczkami
CIASTO: Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część schłodzić w zamrażalniku, a drugą wyłożyć na blaszkę. Ciasto wyłożone na blaszkę posypać delikatnie grysikiem. Wchłonie on sok z owoców. Na grysik wyłożyć owoce. Na owoce wyłożyć cytrynową piankę . Całość przykryć startym na tarce schłodzonym ciastem. PIANA: Białka ubić, dodać cukier. Na koniec kisiel. Pianę wyłożyć na owoce. Na pianę zetrzeć schłodzoną drugą część ciasta kruchego. Piec wszystko razem około 50 minut w 180°C.
Kruchy z porzeczkami
na ciasto kruche wykładamy porzeczki. na owoce dajemy pianę