czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Kruche z porzeczkami pod bezą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciasto lekko kwaskowe, idealnie współgra z filiżanką kawy...

Kruche z porzeczkami pod bezą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kruche z porzeczkami pod bezą

 

  • Ciasto:
  • 8 łyżek margaryny,
  • 25 dag mąki pszennej,
  • 1/4 szkl. cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 2 żółtka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki śmietany.

 

  • Ponadto:
  • 25 dag czerwonych porzeczek,
  • 3 białka,
  • 3/4 szkl. cukru pudru,
  • 4 łyżki dżemu z porzeczek.

Sposób przygotowania:

Kruche z porzeczkami pod bezą
1. Z powyższych składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć je w folię aluminiową i schładzać w lodówce ok.1/2 godz. Następnie ciastem wylepić dno formy na tartę o śr. 27 cm. Ponakłuwać widelcem. Piec 10 min w temp. 180st. 2. Dżemem posmarować podpieczony spód, na to wyłożyć połowę opłukanych i odszypułkowanych porzeczek. Białka ubić z pudrem na lśniącą pianę, delikatnie wymieszać z resztą porzeczek. Wyłożyć na ciasto. Piec jeszcze ok. 30 min w temp. 180st. Ciasto ostudzić w formie.
Kruche z porzeczkami pod bezą
Ciasto przed pieczeniem należy nakłuć widelcem

Tagi:

ciasto