jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Krupniczek gryczany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Taki krupniczek przygotowuję wtedy, gdy zostanie mi trochę kaszy z obiadu - jest smaczny i szybki w przygotowaniu :)

Krupniczek gryczany

Składniki:

Krupniczek gryczany

 

  • ok 1 i 1/2 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
  • 4 duże ziemniaki
  • bulion mięsny lub warzywny (1i 1/2 litra)
  • pieprz ziołowy, sól do smaku
  • przyprawa do zup
  • śmietana 18% do zupy
  • pęczek pietruszki
  • papryka w proszku (słodka)

Sposób przygotowania:

Krupniczek gryczany
Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę lub słupki, zalej bulionem i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.

Dodaj kaszę, przypraw pieprzem, przyprawą do zup w płynie, solą - doprowadź

do zagotowania. Zdejmij z ognia, wsyp posiekana pietruszkę.

Podawaj krupnik w talerzach udekorowany kleksami ze śmietanki i posypany papryką w proszku