jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Krupnik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Lekka zupa na wywarze jarzynowym z dodatkiem ziemniaków i zasypana kaszą;)

Krupnik

Składniki:

Krupnik

 

  • 2 litry wody
  • 2 kostki bulionowe rosołowe
  • 2 kostki bulionowe na żeberkach
  • 4 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • 5 ziemniaków
  • 10 dag kaszy jęczmiennej
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • pieprz
  • maggi

 

Sposób przygotowania:

Krupnik
Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obrać, umyć oraz pokroić w drobną kostkę.
Tak przygotowane warzywa przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać kostki bulionowe i doprowadzić do zagotowania.
Po tym czasie do warzyw wsypać kaszę, pietruszkę, koper, zamieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Na końcu przyprawić pieprzem i maggi do smaku.