Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Krupnik jaglany na rumianym wywarze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Przepis polecam wszystkim którzy gotują wieprzowinę ( golonka, szynka wieprzowa, łopatka, karkówka bez kości) na sztukamięs wieprzowy lub mięso w jakimś sosie by gotowali mięso z dodatkiem mocno obrumienionych warzyw i przyprawami jak do rosołu.

Krupnik jaglany na rumianym wywarze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krupnik jaglany na rumianym wywarze

 

  • 2,5 szklanki wywaru z gotowania łopatki z rumianymi warzywami
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 1/3 małej marchewki
  • 2 łyżki usiekanego koperku
  • szczypta pieprzu do smaku

 

Sposób przygotowania:

Krupnik jaglany na rumianym wywarze
Kaszę jaglaną zalać gorącą wodą i wypłukać ( pozbawiamy ją w ten sposób goryczki) - odcedzić.

Obrać marchewkę, umyć i pokroić w plasterki.

Do garnka wlać wywar , wrzucić plasterki marchewki i kaszę.

Doprowadzić do wrzenia i gotować 30 minut.

Doprawić do smaku pieprzem.

Podawać posypany świeżym koperkiem.
Krupnik jaglany na rumianym wywarze
Po ugotowaniu wywaru z chudej wieprzowiny i obrumienionych warzyw -odlać część na zupę i wywar przecedzić
Krupnik jaglany na rumianym wywarze
Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem by pozbawić ją goryczki -odlać wodę
Krupnik jaglany na rumianym wywarze
Do wywaru dodać pokrojoną w plasterki obraną i umytą marchew i odcedzoną sparzoną kaszę i gotować ok 30 minut
Krupnik jaglany na rumianym wywarze
Doprawić krupnik do smaku pieprzem -wsypać do zupy usiekany koperek