Sposób przygotowania:
Grzybowy krupnik z kaszy jaglanej
Namoczyć grzyby w szklance wody. Umyć serduszka i żołądki. Warzywa obrać , osuszyć i opiec rumieniąc na suchej patelni razem z liściem laurowym, zielem angielskim i gałązka lubczyku. Przełożyć razem z serduszkami i żołądkami do garnka i zalać wodą. Dodać szczyptę przyprawy do zup ( typu Jarzynka).Gotować na małym gazie 45 minut. Grzyby obgotować, odcedzić i pokroić( nie wylewać wywaru)- podzielić na pół. Obrać, umyć i pokroić w kostkę ziemniaki. Z wywaru wyłowić warzywa , liście laurowe, ziele angielskie, serduszka i żołądki* ( odłożyć 1 marchewkę -pokroić w plasterki i dodawać na talerze po rozlaniu zupy). Kaszę jaglaną przepłukać wrzącą wodą by usunąć lekką goryczkę którą ma . Odcedzić. Wrzucić do wywaru grzyby ( połowę ), kaszę i ziemniaki. Gotować na małym gazie jeszcze 45 minut. Wlać wywar z gotowania grzybów. Doprawić do smaku maggi i pieprzem mielonym. Dodać masło kurkowe ( masło podnosi smak krupniku - nie gotować go już potem , niech się masło po prostu roztopi). Podawać posypany pokrojoną natka pietruszki z kilkoma plasterkami gotowanej marchewki z zupy .Śmietanę dodać do garnka lub dopiero na talerzach.
* Serduszka, żołądki , warzywa z zupy ( por odcisnąć), połowę grzybów- odłożyć i użyć do zrobienia farszu do pierogów, krokietów, naleśników itp. Dla tego daję więcej grzybów - wywar jest esencjonalny a mam po za tym kilka ugotowanych do farszu.
* Serduszka, żołądki , warzywa z zupy ( por odcisnąć), połowę grzybów- odłożyć i użyć do zrobienia farszu do pierogów, krokietów, naleśników itp. Dla tego daję więcej grzybów - wywar jest esencjonalny a mam po za tym kilka ugotowanych do farszu.