SUPERPRZEPIS

Krupnik z kaszy jaglanej

  • 5
  • pigwa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Krupnik z kaszy jaglanej Więcej zdjęć (5)

Rozgrzewający krupnik z kaszy jaglanej. Bardzo dobry także dla osób na diecie bezglutenowej.

Składniki:

Krupnik z kaszy jaglanej

 

  • Na 4 porcje:

 

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 4 udka lub skrzydełka z kurczaka
  • 4 ziemniaki
  • 4-5 suszonych grzybów
  • pęczek młodej marchewki
  • pietruszka z natką
  • kawałek selera z natką
  • kawałek pora
  • cebula
  • Przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, kilka ziarenek pieprzu, pieprz czarny mielony, sól
  • świeży koperek

 

 

 

Sposób przygotowania:

Krupnik z kaszy jaglanej
Kawałki kurczaka umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Dodać opaloną nad ogniem cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, natkę selera. Posolić i gotować wywar na małym ogniu. Suszone grzyby namoczyć. Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą, następnie zalać wrzątkiem i odcedzić. Obrane i umyte warzywa pokroić w kostkę lub plasterki. Natkę pietruszki posiekać. Jak mięso będzie ugotowane to wyjąć je z wywaru, wyjąć też cebulę i nać z selera. Do wywaru dodać namoczone grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Dodać też kaszę, pokrojone warzywa oraz posiekaną natkę pietruszki. Gotować zupę na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gotowy krupnik doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać świeżym koperkiem.
Krupnik z kaszy jaglanej
Składniki: kasza jaglana, warzywa, grzyby suszone, przyprawy
Krupnik z kaszy jaglanej
Grzyby namaczamy. Kaszę płuczemy pod zimna wodą, zalewamy wrzątkiem i odcedzamy.
Krupnik z kaszy jaglanej
Umyte i obrane warzywa kroimy w kostkę lub plasteki.
Krupnik z kaszy jaglanej
Krupnik gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.