motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Krupnik na łopatce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Krupnik z jarzynami gotowany na łopatce wieprzowej

Krupnik na łopatce Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krupnik na łopatce

 

  • 1/2 kg łopatki
  • marchew
  • seler
  • pietruszka
  • 1 szkl kaszy
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka kopru
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do zup

Sposób przygotowania:

Krupnik na łopatce
Mięso dokładnie pukamy. Następnie zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie jarzyny obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki siekamy. Do gotującego się wywaru dodajemy jarzyny i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy opukaną kaszę i posiekany koperek. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut. Doprawiamy do smaku.
Krupnik na łopatce
Opukane mięso zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy
Krupnik na łopatce
Jarzyny obieramy i ścieramy. Pietruszkę siekamy
Krupnik na łopatce
Jarzyny dodajemy do gotującego się wywaru. Na koniec dodajemy kaszę i koper. Gotujemy ok. 20 minut