Sposób przygotowania:
Zupa krupnik na szybkoETAP 1:
Do garnka włożyć umytą porcję rosołową wlać półtora litra wody i wkroić dowolnie obraną marchew. Jak wywar z porcja się zagotuje zdjąć powstałe szumowiny, zmniejszyć ogień wsypać suszoną włoszczyznę dodać ziela angielskie, liść laurowy oraz wsypać przyprawę uniwersalną. Całość gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa na porcji. Jak mięso jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować na wolnym ogniu do ich miękkości.
ETAP 2:
Gdy ziemniaki w wywarze mięsno warzywnym są już wystarczająco miękkie wsypać ugotowaną kaszę. Całość zagotować. Następnie dodać mrożoną lub świeżą natkę pietruszki (drobno pokrojoną), zamieszać i chwilkę zagotować. Zdjąć z ognia.
ETAP 3:
Ugotowaną zupę tuż przed podaniem można posypać świeżo zmielonym pieprzem naturalnym. Wyszła tak smaczna, że nic nie zostało.
My lubimy jeszcze do zupy krupnik obrać cebulę nasolić i nią zagryzać zupę, (bierze się krążek cebuli nasolonej następnie zupę i tak razem jemy zupę).
Jeżeli ktoś nie toleruje w zupie pietruszki można pominąć.