Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Szybka zupa krupnik na porcjach rosołowych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 100
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lubicie zupy? Dziś podam wam przepis na szybki krupnik ugotowany na porcjach rosołowych. Zupę ugotowałam tylko dlatego, że wczoraj do obiadu ugotowałam więcej kaszy.

Szybka zupa krupnik na porcjach rosołowych

Składniki:

Szybka zupa krupnik na porcjach rosołowych

kasza jęczmienna

  • 500 g porcji rosołowej drobiowej,
  • 1 marchew 100 g,
  • 1 mały korzeń pietruszki,
  • kawałek korzenia selera,
  • kawałek pora,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 małe liście laurowe,
  • 1 woreczek 100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 6 - 8 ziemniaków w zależności od wielkości,
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 2 kostki magii po 4 g,
  • 1 mały pęczek natki pietruszki,
  • 1 mały pęczek kopru.

Sposób przygotowania:

Szybka zupa krupnik na porcjach rosołowych

kasza jęczmienna

Szybka zupa krupnik na porcjach rosołowych.

Do garnka wlać 1,5 litra wody dodać oczyszczona i opłukaną porcję rosołową, wkroić marchew, dodać korzeń selera, korzeń pietruszki oraz por. Całość zagotować zmniejszyć ogień zebrać powstałe szumowiny i gotować na bardzo wolnym ogniu do czasu, aż mięso na porcji będzie miękkie. Gdy mięso jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, suszoną włoszczyznę dla lepszego zapachu zupy, ziela angielskie, liście laurowe oraz przyprawę uniwersalną, gotować na bardzo wolnym ogniu do miękkości ziemniaków.

kasza jęczmienna

Szybka zupa krupnik na porcjach rosołowych.

Jak już ziemniaki w zupie są miękkie dodać kaszę jęczmienną ugotowaną wcześniej oraz kostki magii, chwilę pogotować. Bardzo ważne jest aby krupnik gotować na wolnym ogniu podobnie jak rosół wtedy będzie przezroczysty i klarowny. Do ugotowanych już ziemniaków z kaszą zupy dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki oraz koper, zamieszać i lekko zagotować zdjąć z ognia.

kasza jęczmienna

Szybka zupa krupnik na porcjach rosołowych.

Ugotowaną gorącą zupę podałam z nasoloną cebulą ponieważ tak lubimy właśnie do krupniku to znaczy cebulę obrać pokroić i nasolić, do buzi brać cebulę gryząc ją i zagryzać zupą. Z pewnością nie znacie takiego sposobu u nas tak się jada od dzieciństwa. Jeżeli ktoś nie lubi można cebulę pominąć. Zupa wyszła bardzo smaczna i pożywna.