kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Krupnik wiosenny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna sycąca i pełna kolorowych warzyw zupa będzie doskonałym daniem na obiad lub ciepłą kolację. Gorąco polecam!

Krupnik wiosenny

Składniki:

Krupnik wiosenny

 

  • 500g surowego chudego boczku
  • 300g piersi z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ¼ korzenia selera
  • Biała część pora
  • 4 ziemniaki
  • 100g kaszy jęczmiennej perłowej
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 4 liście laurowe, 5-6 ziaren ziela angielskiego, papryczka chili, łyżka lubczyku, sól do smaku

Sposób przygotowania:

Krupnik wiosenny
Kurczaka myjemy, gotujemy razem z boczkiem oraz marchewkami, pietruszką, selerem, porem oraz przyprawami. Gdy warzywa zmiękną wyciągamy je i przecedzamy wywar. Do wywaru wkładamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz opłukaną kaszę. Gotujemy około 15-20 minut aż ziemniaki i kasza będą miękkie. Marchew, pietruszki i seler kroimy w kostkę. Podobnie w kostkę kroimy boczek i pierś kurczaka. Warzywa, mięso oraz posiekaną natkę pietruszki dodajemy do wywaru. Doprawiamy do smaku.