jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Krupnik wiosenny.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Krupnik z dużą ilością wiosennych ziół dziko rosnących i nie tylko.

Krupnik wiosenny. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krupnik wiosenny.

 

  • 100 g ugotowanej kaszy perłowej
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki solonej włoszczyzny
  • 1/2 szklanki śmietanki wiejskiej
  • 1 łyżka mąki
  • pęczek wiosennej zieleniny (lubczyk, pietruszka, mniszek, pokrzywa, szczypior)
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz, cukier trzcinowy do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Krupnik wiosenny.
Zieleninę czyścimy, myjemy i kroimy drobno. Do gorącej wody dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki oraz soloną włoszczyznę. Gotujemy do miękkości. Dodajemy do zupy kaszę, pokrojoną zieleninę i przyprawy. Gotujemy kilka minut. Śmietankę mieszamy z mąką i zaprawiamy nią zupę. Doprawiamy jąostatecznie do smaku, jeśli trzeba. Podajemy od razu.
Krupnik wiosenny.
Pęczek ziół przed pokrojeniem dokładnie myjemy.