Ania321

Ania321

Złoty Ekspert
[Przepisów: 724]

Krupnik z kaszą jaglaną i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 12

To bardzo smaczny i lekki krupnik z kaszą jaglaną, pieczarkami oraz dużą ilością warzyw, podany z koperkiem.

Krupnik z kaszą jaglaną i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krupnik z kaszą jaglaną i pieczarkami

 

  • skrzydełka kurczaka 2 szt
  • kiełbasa 1 kawałek
  • łopatka wieprzowa 200 gram
  • kasza jaglana 3/4 szklanki
  • pietruszka 1 szt
  • kalarepka młoda 1 szt
  • marchew młoda 2 szt
  • por zielona część 1 szt
  • pieczarki 5 szt Lubię
  • ziele angielskie całe kilka ziarenek
  • sól do smaku
  • pieprz
  • koperek 1 pęczek

Sposób przygotowania:

Krupnik z kaszą jaglaną i pieczarkami
Skrzydełka z kurczaka oraz mięso z łopatki myjemy i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Dodajemy również kiełbasę oraz ziarenka ziela i gotujemy przez około 50-60 minut.

Po tym czasie wyjmujemy skrzydełka i kiełbasę, aby się nie rozgotowały, zostawiamy tylko wieprzowinę. Dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i kalarepę. Gotujemy 10 minut.

Dodajemy kaszę jaglaną i znów gotujemy 10 minut. Dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki oraz pokrojonego pora. Gotujemy jeszcze kilka minut.

Przyprawiamy pieprzem i solą. Nakładamy na talerze i posypujemy posiekanym koperkiem. 
Krupnik z kaszą jaglaną i pieczarkami
Gotujemy wywar ze skrzydełek, wieprzowiny oraz kiełbasy
Krupnik z kaszą jaglaną i pieczarkami
Dodajemy do zupy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i kalarepkę
Krupnik z kaszą jaglaną i pieczarkami
Dodajemy kaszę jaglaną i gotujemy około 10 minut
Krupnik z kaszą jaglaną i pieczarkami
Dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki oraz pora

Tagi:

kasza zupa