Sposób przygotowania:
Krupnik z kaszą jaglaną i pieczarkami
Skrzydełka z kurczaka oraz mięso z łopatki myjemy i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Dodajemy również kiełbasę oraz ziarenka ziela i gotujemy przez około 50-60 minut.
Po tym czasie wyjmujemy skrzydełka i kiełbasę, aby się nie rozgotowały, zostawiamy tylko wieprzowinę. Dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i kalarepę. Gotujemy 10 minut.
Dodajemy kaszę jaglaną i znów gotujemy 10 minut. Dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki oraz pokrojonego pora. Gotujemy jeszcze kilka minut.
Przyprawiamy pieprzem i solą. Nakładamy na talerze i posypujemy posiekanym koperkiem.
Po tym czasie wyjmujemy skrzydełka i kiełbasę, aby się nie rozgotowały, zostawiamy tylko wieprzowinę. Dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i kalarepę. Gotujemy 10 minut.
Dodajemy kaszę jaglaną i znów gotujemy 10 minut. Dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki oraz pokrojonego pora. Gotujemy jeszcze kilka minut.
Przyprawiamy pieprzem i solą. Nakładamy na talerze i posypujemy posiekanym koperkiem.