bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Krupnik z kaszą pęczak i grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Krupnik z dodatkiem suszonych grzybów jest bardzo smaczny i rozgrzewający. Jedna z moich ulubionych zup.

Krupnik z kaszą pęczak i grzybami

Składniki:

Krupnik z kaszą pęczak i grzybami

 

  • 0,5 kilograma chudych żeberek wieprzowych

 

  • 2 marchewki

 

  • 1 pietruszka

 

  • Kawałek selera

 

  • 1 cebula

 

 

 

 

 

  • przyprawa maggi w płynie

 

  • Vegeta

 

  • 2 listki laurowe

 

 

 

  • Pół pęczka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Krupnik z kaszą pęczak i grzybami
Do większego garnka wkładamy umyte żeberka, zalewamy 3 litrami wody, dodajemy listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, dodajemy wymoczone grzyby , obraną cebulę. Gotujemy do miękkości mięsa.

Mięso wyjmujemy razem z cebulę i wsypujemy kaszę pęczak i gotujemy do momentu aż kasza będzie miękka.

Obraną marchewkę ,pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach ,obrane ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości warzyw.

Zupę doprawiamy do smaku, dodajemy posiekaną natkę pietruszki.