superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Polewka gdańska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa przypominająca znany wszystkim żurek. Ma lekko kwaśny smak z wyczuwalnym aromatem grzybów suszonych.

Polewka gdańska

Składniki:

Polewka gdańska

 

  • 3/4 szklanki suszonych grzybów leśnych
  • 1 butelka zakwasu na żur
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 białej cebuli
  • smalec do smażenia
  • 4-5 szt kiełbasy myśliwskiej
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3 łyżki śmietany
  • 1,5 litra wywaru

Sposób przygotowania:

Polewka gdańska
Dzień przed przygotowaniem zupy suszone grzyby namaczamy.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę kroimy w kostkę lub paski. Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu i szklimy cebulę na złoty kolor a po chwili dodajemy kiełbasę. Do garnka wlewamy około 1,5 litra wywaru warzywnego lub mięsnego i dodajemy usmażoną kiełbasę z cebulą. Gotujemy i dolewamy zakwas do żurku.W trakcie gotowania dodajemy wyciśnięty  przez praskę czosnek.

Suszone grzyby gotujemy do miękkości w wodzie w której się moczyły. Studzimy, odcedzamy i kroimy w paski lub kostkę. Dodajemy do gotującej się zupy.

Zupę na koniec doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy majerankiem. Zabielamy śmietanką. 

Można podawać z gotowanymi ziemniakami.