Sposób przygotowania:
Polewka gdańska
Dzień przed przygotowaniem zupy suszone grzyby namaczamy.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę kroimy w kostkę lub paski. Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu i szklimy cebulę na złoty kolor a po chwili dodajemy kiełbasę. Do garnka wlewamy około 1,5 litra wywaru warzywnego lub mięsnego i dodajemy usmażoną kiełbasę z cebulą. Gotujemy i dolewamy zakwas do żurku.W trakcie gotowania dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.
Suszone grzyby gotujemy do miękkości w wodzie w której się moczyły. Studzimy, odcedzamy i kroimy w paski lub kostkę. Dodajemy do gotującej się zupy.
Zupę na koniec doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy majerankiem. Zabielamy śmietanką.
Można podawać z gotowanymi ziemniakami.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę kroimy w kostkę lub paski. Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu i szklimy cebulę na złoty kolor a po chwili dodajemy kiełbasę. Do garnka wlewamy około 1,5 litra wywaru warzywnego lub mięsnego i dodajemy usmażoną kiełbasę z cebulą. Gotujemy i dolewamy zakwas do żurku.W trakcie gotowania dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.
Suszone grzyby gotujemy do miękkości w wodzie w której się moczyły. Studzimy, odcedzamy i kroimy w paski lub kostkę. Dodajemy do gotującej się zupy.
Zupę na koniec doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy majerankiem. Zabielamy śmietanką.
Można podawać z gotowanymi ziemniakami.