Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Krupnik z kaszą pęczak na żeberkach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu krupnik z kaszą pęczak, gotowany na żeberkach wieprzowych z dodatkiem warzyw.

Krupnik z kaszą pęczak na żeberkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krupnik z kaszą pęczak na żeberkach

 

Sposób przygotowania:

Krupnik z kaszą pęczak na żeberkach
Mięso dokładnie myjemy. Nastawiamy wodę, solimy, a gdy się zagotuje, wrzucamy mięso. Dodajemy też liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego i gotujemy przez około godzinę.

W tym czasie obieramy i kroimy warzywa: seler i ziemniaki w kostkę, pietruszkę i marchewkę w półplasterki.

Po godzinie dodajemy warzywa do wywaru. Dodajemy też kaszę pęczak i gotujemy całość przez około 30 minut.

Przyprawiamy do smaku pieprzem i podajemy.  
Krupnik z kaszą pęczak na żeberkach
Mięso wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy godzinę
Krupnik z kaszą pęczak na żeberkach
Myjemy, obieramy i kroimy wszystkie warzywa
Krupnik z kaszą pęczak na żeberkach
Dodajemy pokrojone warzywa do wywaru z żeberek
Krupnik z kaszą pęczak na żeberkach
Dodajemy kaszę pęczak i gotujemy pół godziny