Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1147]

Zupa krem z fioletowej marchwi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 230
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa jest przepyszna. Fioletowa marchew zawiera o 40% karotenu więcej niż pomarańczowa. Posiada również więcej przeciwutleniaczy, witaminy B, E, H, K, PP. Swój fioletowy kolor zawdzięcza antocyjanom, które są polecane osobom z cukrzycą.

Zupa krem z fioletowej marchwi

Składniki:

Zupa krem z fioletowej marchwi

 

  • 500 ml wody/bulionu
  • 300g fioletowej marchwi
  • 100g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka domowej vegety (w przypadku kiedy używamy wody)
  • 2 listki laurowe (w przypadku kiedy używamy wody)
  • 2 ziarna ziela angielskiego (w przypadku kiedy używamy wody)
  • 1 szczypta tymianku (solidna)
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (solidna)
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 100 ml mleka 3/2% lub śmietanki

Opcjonalnie:

  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Zupa krem z fioletowej marchwi

Warzywa:

Zupa krem z fioletowej marchwi
Fioletowa marchew mocno barwi, więc warto obierać i kroić ją w rękawiczkach.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, marchew w talarki, cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.

Gotowanie:

Zupa krem z fioletowej marchwi
Zupę należy gotować do momentu miękkości warzyw.

W garnku roztopić masło, a następnie podsmażyć na nim cebulę z czosnkiem oraz dodać pozostałe warzywa.
Całość podsmażyć kolejne 4 minuty i po tym czasie zalać bulionem lub wodą.
(Kiedy użyjemy wody należy dodać domową vegetę, listki laurowe oraz ziele angielskie.)
Zupę gotować pod przykryciem do miękkości warzyw, a na końcu dolać mleko/śmietankę.

Blendowanie:

Zupa krem z fioletowej marchwi
Jeśli zupa jest za gęsta można dolać odrobinę wody/bulionu.

Zupę zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji.

Tagi:

zupa krem zupa