eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kremowa zupa Eli dyniowo kalafiorowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam dwie kremowe zupy, które podałam na jednym talerzu. Pierwsza to zupa dyniowa. Druga to zupa kalafiorowa w której wykorzystałam też ciemne liście i łodygi kalafiora, żeby nic się zmarnowało.

Kremowa zupa Eli dyniowo kalafiorowa

Składniki:

Kremowa zupa Eli dyniowo kalafiorowa

zupa dyniowa

zupa kalafiorowa

dodatki

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa Eli dyniowo kalafiorowa

przygotowanie zupy dyniowej

Kremowa zupa Eli dyniowo kalafiorowa
Umytą dynię po usunięciu pestek pokroić w plastry.

Dynię umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Dynię rozkroić na pół i usunąć pestki. Pokroić dynię w plastry.

przygotowanie zupy dyniowej cd

Kremowa zupa Eli dyniowo kalafiorowa
Obraną ze skóry dynię ugotować na parze.

Z plastrów dyni usunąć skórę. Włożyć dynię na sto i ugotować na parze.

przygotowanie zupy dyniowej cd

Kremowa zupa Eli dyniowo kalafiorowa
Do zmiksowanej dyni dodać śmietanę i przyprawy.

Ugotowaną dynię zmiksować z odrobiną bulionu drobiowego. Do masy dyniowej dodać śmietanę kremówkę i przyprawy.

Całość dokładnie zmiksować. Jeśli zupa będzie za gęsta dolać bulionu drobiowego.

przygotowanie zupy kalafiorowej

Kremowa zupa Eli dyniowo kalafiorowa
Opłukać ciemno zielone liście i łodygi kalafiora.

Przygotować ciemno zielone liście,łodygi kalafiora i opłukać pod bieżącą wodą.

przygotowanie zupy kalafiorowej cd

Kremowa zupa Eli dyniowo kalafiorowa

Liście i łodygi kalafiora pokroić, zalać małą ilością wody i gotować aż będą miękkie.

przygotowanie zupy kalafiorowej cd

Kremowa zupa Eli dyniowo kalafiorowa

Różyczki kalafiora ugotować na parze.

przygotowanie zupy kalafiorowej

Kremowa zupa Eli dyniowo kalafiorowa

Ugotowane liście i łodygi kalafiora razem z różyczkami zmiksować. Do masy kalafiorowej dodać obie śmietany i przyprawy. Całość dokładnie zmiksować.

przygotowanie dodatków

Kremowa zupa Eli dyniowo kalafiorowa

Boczek wędzony pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na zimnej patelni. Usmażyć czipsy boczkowe i odsączyć na papierowym ręczniku. Obrać ususzone pestki z dyni. Na talerze wylewać dwoma chochlami obie zupy jednocześnie. Na środku talerza ułożyć czipsy boczkowe i pestki dyni.

Zupę udekorować łezkami kwaśnej śmietany. Smacznego!

Ja do zupy podałam grzanki z chleba.