Sposób przygotowania:
Kremowa zupa Eli dyniowo kalafiorowaprzygotowanie zupy dyniowej
Dynię umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Dynię rozkroić na pół i usunąć pestki. Pokroić dynię w plastry.
przygotowanie zupy dyniowej cd
Z plastrów dyni usunąć skórę. Włożyć dynię na sto i ugotować na parze.
przygotowanie zupy dyniowej cd
Ugotowaną dynię zmiksować z odrobiną bulionu drobiowego. Do masy dyniowej dodać śmietanę kremówkę i przyprawy.
Całość dokładnie zmiksować. Jeśli zupa będzie za gęsta dolać bulionu drobiowego.
przygotowanie zupy kalafiorowej
Przygotować ciemno zielone liście,łodygi kalafiora i opłukać pod bieżącą wodą.
przygotowanie zupy kalafiorowej cd
Liście i łodygi kalafiora pokroić, zalać małą ilością wody i gotować aż będą miękkie.
przygotowanie zupy kalafiorowej cd
Różyczki kalafiora ugotować na parze.
przygotowanie zupy kalafiorowej
Ugotowane liście i łodygi kalafiora razem z różyczkami zmiksować. Do masy kalafiorowej dodać obie śmietany i przyprawy. Całość dokładnie zmiksować.
przygotowanie dodatków
Boczek wędzony pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na zimnej patelni. Usmażyć czipsy boczkowe i odsączyć na papierowym ręczniku. Obrać ususzone pestki z dyni. Na talerze wylewać dwoma chochlami obie zupy jednocześnie. Na środku talerza ułożyć czipsy boczkowe i pestki dyni.
Zupę udekorować łezkami kwaśnej śmietany. Smacznego!
Ja do zupy podałam grzanki z chleba.
zbysiowa
eli_555
Dziękuję. Zupka była pyszna. A przy okazji wykorzystałam wszystkie składniki kalafiora razem z liśćmi i łodygami.
zbysiowa
Świetny pomysł, nic się nie zmarnowało :)
eli_555