Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Krupnik z pęczaku na schabie :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pełny obiadek zupka z chudziutkim mięskiem.

Krupnik z pęczaku na schabie :

Składniki:

Krupnik z pęczaku na schabie :

 

  • 30 dag schabu bez kości
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1/2 białej części pora
  • 1 kostka bulionowa ( drobiowa )
  • 10 dag kaszy pęczak
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • maggi w płynie ( lub inna przyprawa do zup )
  • 4 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Krupnik z pęczaku na schabie :
Kaszę dobrze wypłukać kilkakrotnie zmieniając wodę. Obrać warzywa . Z jednej marchewki za pomocą obieraczki zrobić paski . Mięso, warzywa , pokrojone w kostkę ziemniaki , kostkę bulionową - zalać wodą i gotować ok 1 godziny aż mięso będzie miękkie . Wyjąć mięso i warzywa ( po za pokrojoną marchewką ). Przekroić na 3 plastry mięso .Warzywa wyjęte z zupy można użyć do sałatki .Zupę doprawić maggi .Podawać wkładając w każdą porcję ( wychodzi 3 średnie ) plaster schabu- posypaną natką pietruszki.
Nie przepadam za zupami na wieprzowinie ale muszę przyznać , że taki krupniczek na chudym schabie jest bardzo smaczny. Można również podać osobno krupnik , a osobno mięso włożone w sos ( np. chrzanowy lub musztardowy ) i dać jako II danie ( z ziemniakami i surówką ) .