Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Krupnik z suszonymi grzybkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Apetyczna zupka z grzybkami i kaszą

Krupnik z suszonymi grzybkami

Składniki:

Krupnik z suszonymi grzybkami

 

  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 0,5 szklanki suszonych koźlarzy
  • 6 ziemniaków
  • natka pietruszki
  • koperek
  • 2 kostki rosołowe
  • przyprawy
  • 2 litry wody

Sposób przygotowania:

Krupnik z suszonymi grzybkami
Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na minimum 6h. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Do wody wrzucamy kostki rosołowe i nastawiamy na gaz, gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy ziemniaki a po 5 minutach dodajemy kaszę oraz grzyby (wraz z wodą). Po 15 minutach dodajemy łyżkę siekanego koperku oraz 2 łyżki siekanej natki pieruszki. Gotujemy jeszcze chwilkę, doprawiamy do smaku a gdy ziemniaki i kasza są już miękkie rozlewamy na talerze.