Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Krupnik ze śmietanką :

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Nie uwierzycie ale nigdy nie gotowałam ani nie jadłam krupniku zabielanego. Jakoś się nie złożyło .Podobno Ciocia tak robiła .

Krupnik ze śmietanką :

Składniki:

Krupnik ze śmietanką :

 

  • 1 udko z kurczaka
  • kawałek szyjki indyczej ( ok 20 dag )
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera ( wielkości pietruszki )
  • 1/4 pora
  • 1 suszony grzybek ( prawdziwek )
  • 6 łyżek kaszy pęczak
  • 1 kostka bulionu drobiowego ( można dać inną przyprawę jak kto lubi )
  • 1 litr wody
  • 2 ziemniaki
  • 3 łyżki pokrojonego koperku
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %

 

Sposób przygotowania:

Krupnik ze śmietanką :
Umyte mięso , obrane warzywa i ziemniaki ,marchew ( 1 cała , 1 pokrojona ), grzybek , kostkę bulionową włożyć do garnka i zalać wodą .Kaszę wypłukać kilkakrotnie zimną wodą i dołożyć do garnka. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 1 godzinę Wyjąć mięso, seler, pietruszkę , por , grzybek . Obrać mięso ze skórek, chrząstek i kości. Część mięsa włożyć do zupy. Grzybek pokroić w cienkie paseczki i dodać do garnka .
Zabielić krupnik śmietanką , posypać usiekanym koperkiem.
Marchew, seler , pietruszkę i resztę obranego mięsa z zupy użyć na sałatkę na kolacją ( zrobiłam z drobną fasolką ziarnistą z puszki - ,, Sałatka po krupnikowa ").