Sposób przygotowania:
Kruszoniak jagodowy
Mąkę przesiać do miseczki, dodać cukier, sól, proszek do pieczenia , cukier waniliowy, dokładnie wymieszać. Twarde masło zetrzeć na tarce jarzynowej, na grubych oczkach, dodać do mąki, dokładnie wymieszać, rozdrabniać palcami jak kruszonkę( nie zagniatać. Na końcu zrobić dołek , wbić żółtka, mieszać łyżeczką aż jajka zabiorą część mąki, znów rozdrabniać jak kruszonkę. Ciasto powinno wyglądać jak kruszonka. Podzielić kruszonkę na 2 części, blaszkę lub tortownicę , wysmarować masłem, wsypać połowę kruszonki, wyrównać łyżką, lekko podwyższając brzegi. Na to wsypać , przebrane i umyte jagody(dokładnie odsączyć). Z białek i szczypty soli ubić pianę,dodać cukier i budyń, wylać na jagody, następnie posypać reszta kruszonki. Piec w 180 st C , około 50 min. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.( kroimy zimne)
Trzosik
luna
Irena_m
Natala1210
msewka
kasik12