anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Kruszoniak jagodowy

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Smaczne ciasto z jagodami, polecam:)

Kruszoniak jagodowy

Składniki:

Kruszoniak jagodowy

 

  • 250 gram masła śmietankowego( dobrze schłodzone)
  • 3 szklanki mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • 1,5 łyżeczki
  • proszku do pieczenia.
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 80 dkg jagód
  • cukier puder do posypania
  • beza:
  • 5 zimnych białek z lodówki
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Kruszoniak jagodowy
Mąkę przesiać do miseczki, dodać cukier, sól, proszek do pieczenia , cukier waniliowy, dokładnie wymieszać. Twarde masło zetrzeć na tarce jarzynowej, na grubych oczkach, dodać do mąki, dokładnie wymieszać, rozdrabniać palcami jak kruszonkę( nie zagniatać. Na końcu zrobić dołek , wbić żółtka, mieszać łyżeczką aż jajka zabiorą część mąki, znów rozdrabniać jak kruszonkę. Ciasto powinno wyglądać jak kruszonka. Podzielić kruszonkę na 2 części, blaszkę lub tortownicę , wysmarować masłem, wsypać połowę kruszonki, wyrównać łyżką, lekko podwyższając brzegi. Na to wsypać , przebrane i umyte jagody(dokładnie odsączyć). Z białek i szczypty soli ubić pianę,dodać cukier i budyń, wylać na jagody, następnie posypać reszta kruszonki. Piec w 180 st C , około 50 min. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.( kroimy zimne)