radek001700

radek001700

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

Kryształek ;p

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Polecam, trochę jest roboty ale warto.

Kryształek ;p

Składniki:

Kryształek ;p

 

 

  • Masa kryształkowa:
  • 4 różnego koloru galaretki (np. truskawkowa, pomarańczowa, wiśniowa, agrestowa)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 margaryna
  • 5 jaj
  • 0,5 l wody
  • 5 łyżek żelatyny

Sposób przygotowania:

Kryształek ;p
Na samym początku 3 galaretki rozpuszczamy osobno każdą w szklance wody, przelewamy na talerze do zupy i odstawiamy do zastygnięcia.

Robimy biszkopta:
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka wsadzamy do lodówki. Białka ubijamy, dodając cukier, ważne by 3 razy sypać cukier. Gdy mamy ubite dodajemy żółtka. Mieszamy. Dodajemy przesiane mąki i proszek. Teraz należy delikatnie wymieszać wszystko. Wsadzamy di blachy wyłożonej papierem. Pieczemy w 180 stopniach, w wielu przepisach pisze że do 45 min. Ja piekę na wentylatorze i trwa to do 25 min.

Gdy biszkopt wystygnie przecinamy go.

Masa kryształek:
Białka oddzielić od żółtek. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia. Żółtka, cukier i margarynę utrzeć razem. Dodać do tego przestygniętą żelatynę. Dobrze wymieszać. Dodać 3 galaretki, zastygnięte pokrojone w kostkę. Na koniec ubić białka i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Wylać to na dolną część biszkoptu, przykryć górną.

Pozostałą 1 galaretkę rozpuścić w szklance wody, gdy przestygnie, wylać na wierzch ciasta.

Smacznego ;D

Tagi:

biszkopt