Sposób przygotowania:
Kubeczkowe Ciasto z Morelami.Forma Średnica 24 cm
Do odmierzania używamy kubeczka po jogurcie naturalnym 180 g.
Trzeba zwrócić uwagę by inne składniki w kubeczku zabierały tyle samo miejsca co jogurt,czyli jeśli otwieramy jogurt i jest tam 2/3 kubeczka to tyle samo musi być cukru i mąki przy odmierzaniu.
1 kubeczek jogurtu naturalnego(może być też grecki)
1 kubeczek oleju
2 kubeczki cukru
3 kubeczki mąki pszennej
2 budynie śmietankowe po 40 g
3 duże jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
3-4 morele zależy jakie duże
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Jogurt przelać do miski-wymyć i osuszyć kubeczek,wbić jajka,wsypać cukier i dobrze wymieszać trzepaczką rózgową,wlać olej ponownie wymieszać.
Mąkę,proszek do pieczenia i budyń przesiać przez sitko i dodać do pozostałych składników,po raz ostatni solidnie wymieszać wszystko i wylać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzchu ciasta poukładać wymyte i osuszone,pokrojone w plasterki morele,zaczynając od brzegu kończąć na środku w ten sposób po upieczeniu wyjdzie nam piękna róża z moreli.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika,do 180 C i pieczemy ok 50 min.do suchego patyczka,wszystko zależy też od wielkości formy jaką będziecie mieć,także najlepiej kontrolować czas pieczenia.
Gdyby za mocno się zrumieniło,można przykryć górę folią aluminiową.
Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
ETAP 1:
Jogurt przelać do miski-wymyć i osuszyć kubeczek,wbić jajka,wsypać cukier i dobrze wymieszać trzepaczką rózgową
ETAP 2:
,wlać olej ponownie wymieszać.
Mąkę,proszek do pieczenia i budyń przesiać przez sitko i dodać do pozostałych składników,po raz ostatni solidnie wymieszać wszystko
ETAP 3:
i wylać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzchu ciasta poukładać wymyte i osuszone,pokrojone w plasterki morele,zaczynając od brzegu kończąć na środku,w ten sposób powstanie nam piękna róża z moreli.
ETAP 4:
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika,do 180 C i pieczemy ok 50 min.do suchego patyczka,wszystko zależy też od wielkości formy jaką będziecie mieć,także najlepiej kontrolować czas pieczenia.
ETAP 5:
Gdyby za mocno się zrumieniło,można przykryć górę folią aluminiową.
Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.