Sposób przygotowania:
Ciasto z morelami i kruszonką
Najpierw przygotować kruszonkę: zmiksować wszystkie składniki w robocie lub rozdrobnić palcami. Wstawić do lodówki.
Morele umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. (wszystkie składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową) Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbić jajko i zmiksować dokładnie.
Następnie dodać w dwóch turach kefir i mąkę. zmiksować dokładnie ale nie za długo. Ciasto przełożyć do tortownicy (23cm średnicy), wyrównać.
Na wierzchu ułożyć morele, wcisnąć w ciasto. Wierzch posypać schłodzona kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 40 minut.
Morele umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. (wszystkie składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową) Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbić jajko i zmiksować dokładnie.
Następnie dodać w dwóch turach kefir i mąkę. zmiksować dokładnie ale nie za długo. Ciasto przełożyć do tortownicy (23cm średnicy), wyrównać.
Na wierzchu ułożyć morele, wcisnąć w ciasto. Wierzch posypać schłodzona kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 40 minut.