kiwi

kiwi

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1064]

Kukurydza po meksykańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Młodą kukurydzę obrać z liści, opłukać, zalać osoloną wodą z dodatkiem cukru, zagotować i pozostawić na 2 godz.

Kukurydza po meksykańsku

Składniki:

Kukurydza po meksykańsku

 

  • kukurydza cukrowa 8 szt
  • słonina 100 g
  • baranina bez kości 400 g
  • koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
  • mąka 1/2 łyżki
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kukurydza po meksykańsku
Młodą kukurydzę obrać z liści, opłukać, zalać osoloną wodą z dodatkiem cukru, zagotować i pozostawić na 2 godz. Następnie wyłuskać ziarna. Mięso umyć, drobno pokrajać lub posiekać tasakiem. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę razem ze słoniną. Słoninę częściowo stopić, dodać mięso, podsmażyć, wymieszać z cebulą, lekko zrumienić, połączyć z kukurydzą, skropić wodą i dusić do miękkości często mieszając. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i oprószyć mąką; doprawić.

Tagi:

beza bezy