katis

katis

Kucharz
[Przepisów: 13]

Kukurydziana zupa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do 2 litrów gotującej wody dodajemy 4 kostki rosołowe Knorr, mieszamy i gotujemy przez minutę.

Kukurydziana zupa

Składniki:

Kukurydziana zupa

 

  • Składniki:
  • 4 kostki Rosołu z kury Knorr
  • 2 pory pokrojone w małe paseczki
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 0,5 l mleka
  • 2 żółtka
  • 150 g śmietanki 36% gęstej
  • 1 minikostka przyprawowa Smażona Cebula Knorr
  • sól, pieprz
  • 6 kromek chleba
  • 400 g kukurydzy z puszki
  • Mieszanka posiekanych ziół (pietruszka, bazylia, mięta)

Sposób przygotowania:

Kukurydziana zupa
Do 2 litrów gotującej wody dodajemy 4 kostki rosołowe Knorr, mieszamy i gotujemy przez minutę. Dodajemy pory i gotujemy kolejne 5 minut. W dużej misce mieszamy 100 g mąki kukurydzianej z mlekiem i dodajemy do porów, gotujemy 10 min. Mieszamy żółtka ze śmietaną i dodajemy do zupy. Nie gotujemy. Kruszymy 1 mini kostkę przyprawową Smażona Cebula Knorr, przyprawiamy sola i pieprzem. Kromki chleba kroimy na mniejsze kawałki, układamy w talerzach, zalewamy zupą i każdą porcję posypujemy odsączoną kukurydzą i szczyptą posiekanych ziół.