Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

,, Kulane " puree ziemniaczane z wędzonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jak określić puree ziemniaczane zmieszane dla smaku z paseczkami wędzonki i podane w formie kul wielkości piłek tenisowych ?

,, Kulane " puree ziemniaczane z wędzonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

,, Kulane " puree ziemniaczane z wędzonką

 

 

Sposób przygotowania:

,, Kulane " puree ziemniaczane z wędzonką
Obrać, umyć i ugotować ziemniaki. W czasie kiedy ziemniaki się gotują pokroić w paseczki wędzonkę i zrumienić ją na suchej patelni. Usiekać szczypiorek. Do gorących ziemniaków wrzucić masło i wlać śmietanę. Utłuc na kremowe puree. Wymieszać z wędzonką i szczypiorem - doprawić do smaku szczyptą utartej gałki muszkatołowej. Nabierać łyżką do lodów ( lub normalną łyżką ) puree i formować ,,kule". Podawać jako dodatek do II Dania. 
,, Kulane " puree ziemniaczane z wędzonką
Pokroić drobno chudą wędzonkę ) ja użyłam polędwicy wędzonej) i usmażyć na suchej patelni
,, Kulane " puree ziemniaczane z wędzonką
Pokroić drobno cienki szczypiorek ( najlepiej pokroic nozyczkami)
,, Kulane " puree ziemniaczane z wędzonką
Ugotować -odcedzić i utłuc na puree ziemniaki ( z masłem i śmietaną )
,, Kulane " puree ziemniaczane z wędzonką
Wymieszać puree z wędzonki i szczypiorkiem

Tagi:

ziemniaki