kiwi

kiwi

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1064]

Kule śniegowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Zagotować wodę z masłem i solą, wsypać mąkę, dokładnie wymieszać,.

Kule śniegowe

Składniki:

Kule śniegowe

 

  • mąka 20 dag
  • masło 10 dag
  • woda 1 szkl
  • jajka 4 szt
  • sól
  • cukier waniliowy
  • cukier puder
  • tłuszcz do pieczenia

Sposób przygotowania:

Kule śniegowe
Zagotować wodę z masłem i solą, wsypać mąkę, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, podgrzewać mieszając, aż masa stanie się szklista. Wtedy przestudzić ją i ucierać jeszcze ok 10 min, dodając po jednym jaju, a potem wstawić do lodówki mniej więcej na 1 godzinę. Schłodzone ciasto nabierać łyżeczką i rękami (maczanymi w wodzie), formować kulki kładąc je na wysmarowanej tłuszczem blasze, zachowując między nimi odległość ok 5 cm. Wstawić do gorącego piekarnika (210 C stopni) i piec ok.20 min na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Tagi:

jajko jajka