LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

Kule śniegowe z ciasta ptysiowego

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne kule śniegowe nie tylko na zimę ;)

Kule  śniegowe z ciasta ptysiowego

Składniki:

Kule śniegowe z ciasta ptysiowego

 

  • 30 g mąki
  • 1 szklanka wody
  • 13 g masła
  • 5-6 jaj
  • 50 dag t łuszczu do smażenia
  • i cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Kule śniegowe z ciasta ptysiowego
Wodę z masłem musimy zagotować ,potem do gotującej wody wsypać mąkę i bardzo dobrze wymieszać .Następnie stale mieszając prażyć na ogniu tak długo aż masa stanie się szklista i będzie odstawała od gra ,potem zdejmujemy z ognia i do gorącego ciasta zbijać po 1 jajku stale mieszając potem cały czas ucierać co najmniej 8 minut przygotować tłuszcz tak jak np. na faworki z ciasta robimy kulę kładziemy na tłuszcz i smażymy na złotawy kolor i na koniec polukrować