Sposób przygotowania:
Kuleczki ziemniaczane
Ziemniaki obrać, umyć, a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie ( około jedna mała łyżeczka soli). Ugotowane ziemniaki lekko ostudzić, a następnie przemielić je przez maszynkę. Do masy z ziemniaków wsypać pół szklanki mąki i wymieszać, a po chwili wbić jeszcze jedno jajko. Całość bardzo dokładnie wymieszać. ( czasami należy dodać trochę więcej mąki, ponieważ ciasto ma być gęste). Wymieszane ciasto doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem i solą., Dłoniami formować kuleczki w kształcie orzecha włoskiego. Do garnka z gorącym olejem wrzucać uformowane kuleczki i smażyć na złotawy kolor. Usmażone kuleczki odcedzić i powycierać ręcznikiem papierowym, żeby osunąć nadmiar oleju. Kuleczki ziemniaczane podawać jako dodatek do dań.