mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Kuleczki ziemniaczane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Z wierzchu chrupiąca skórka, mięciutkie wnętrze, podobne do pure. Pyszne! Doskonałe na co dzień jak i na specjalne okazje:)

Kuleczki ziemniaczane

Składniki:

Kuleczki ziemniaczane

 

  • na ok. 100 szt.:

 

Sposób przygotowania:

Kuleczki ziemniaczane
Obrane, ugotowane ziemniaki, przecisnąć przez praskę. Wymieszać z jajami. Dodać tyle mąki, aby ciasto było gęste, podobne jak na kluski śląskie, ale nieco mniej zwarte. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Łyżeczką nabierać trochę masy i formować, zmoczonymi w chłodnej wodzie dłońmi, niewielkie kulki, wielkości małego orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzać olej, ilość tak jak na frytki. Każdą uformowaną kuleczkę obtoczyć w bułce tartej. Wrzucać po 15-20 szt. na rozgrzany głęboki olej na patelnię. Smażyć na piękny złoty kolor na średnim ogniu. Kilka razy zamieszać. Wyłowić i przełożyć do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawać do różnorakich mięs i surówek zamiast frytek czy ziemniaków.