Sposób przygotowania:
Kuleczki ziemniaczane 2
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie razem z ząbkiem czosnku do miękkości. Po ugotowaniu robimy pure ziemniaczane z dodatkiem masła (łyżka najwyżej) i 2 łyżkami jogurtu. Gnieciemy ziemniaki do uzyskania jednolitej konsystencji razem z ząbkiem czosnku. Oczywiście jeśli ktoś nie przepada za czosnkiem to go nie używamy. Jeśli nie mamy pure z poprzedniego dnia to świeże musi mam troszkę przestygnąć. Następnie dodajemy do masy ziemniaczanej natkę pietruszki, świeży pieprz, żółtko i łyżkę bułki tartej. Mieszamy wszystko dokładnie. Z powstałej masy formujemy małe kuleczki, kolejno obtaczamy je (ja kulałam żeby zachowały kształt): w mące, w rozmąconym i lekko osolonym jajku oraz bułce tartej. Rozgrzewamy oliwę z dodatkiem margaryny i wkładamy kuleczki. Co jakiś czas poruszamy patelnią żeby kuleczki ładnie się przyrumieniły z każdej strony. Doskonały dodatek do drugiego dania dla dzieci i nie tylko. Smacznego.
Darth Vader
dusia30
Natala1210
A.B.
Bahus