Sposób przygotowania:
Kuleczki ziemniaczane al`a kluski
Na początek ziemniaki zgniatamy, wysypujemy na stół lub stolnicę, wsypujemy mąkę, zagniatamy. Następnie wbijamy jajko i wyrabiamy. Gdy wyrobimy ciasto wysypujemy mąkę i formujemy kulki. Kulki wrzucamy do gotującej się wody i wlewamy olej. Gdy kulki wyjda na wierzch to znaczy, ze sa ugotowane. Ugotowane kulki odcedzamy na durszlaku i możemy nakładać. Smacznego :)
msewka
julcia12437
Tak ziemniaki mają być ugotowane. Ja nie przeciskam przez praskę i po za tym wychodzą smaczne. Polecam :)
MagdaMM
julcia12437
Przepraszam, to błąd. Muszę poprawić przepis. Woda jest kompletnie nie potrzebna, średnia miska ziemniaków czyli ok. 0,5 kg ziemniaków. A co do rozgniatania to tak, rozgniatam ręką podczas robienia kuleczek. :)
zewa
No niestety ale piszesz, że do 1/2 kg ziemniaków dajesz aż 3 szklanki mąki to i tak kluski będą takie jak pisze MagdaMM czyli jak kamienie.
2milutka
Niestety ...jeśli damy 3 szklanki mąki to możemy nimi zęby powybijać :) ja pamiętam jak pierwszy raz robiłam pyzy i sypałam mąkę i sypałam bo ciasto za rzadkie mi się widziało ...niestety po ugotowaniu musiałam wszystko wywalić bo nie dało się ugryżć ....ten przepis cały do edycji!
Patka123
zewa
Patka z całym szacunkiem, ale skoro piszesz że ciekawe czy wyjdą kamienie tak jak piszemy to znaczy jedno. Nie znasz się na gotowaniu. A skoro masz inne zdanie to weź pól kilo ziemniaków i dodaj do tego 3-4 szklanki maki a zobaczysz co z tego wyjdzie. Jaki masz cel chwaląc takiego typu przepisy i to u jednego tylko użytkownika ?