Sposób przygotowania:
Kulki mięsne
Z bułek odkroić skórkę, następnie namoczyć je, starannie odcisnąć wodę. Mięso włożyć do miski, wbić jajo, dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną wodą, sos sojowy, sól, cebulę, imbir, "pięć smaków", mieszać w jedną stronę, aż powstanie jednolita lepka masa. Włożyć odciśniętą bułkę, dokładnie wymieszać. Olej wlać do płaskiego, szerokiego garnka, rozgrzać na średnim ogniu, sprawdzić temperaturę. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść w gorący olej, smażyć na ciemnozłoty kolor, wybrać łyżką cedzakową, osączyć. Podawać jako przekąskę na gorąco lub ciepło z sosami (słodki sos chili, sambal oelek, keczup itp.).
astra
Skarb
www.chochla.com
Skarb
www.chochla.com
www.chochla.com
astra
No cóż uczymy się przecież całe życie. Teraz już wiem dlaczego Babcia zawsze mowiła, że w restauracjach nie powinnam zamawiać nic z mięsa mielonego :)
www.chochla.com