www.chochla.com

www.chochla.com

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

Kulki mięsne

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Podawać jako przekąskę na gorąco lub ciepło z sosami (słodki sos chili, sambal oelek, keczup itp.)

Kulki mięsne

Składniki:

Kulki mięsne

 

  • 250 g zmielonej wieprzowiny,
  • 2 pszenne śniadaniowe bułki,
  • 1 jajo,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozprowadzonej 2 łyżkami wody,
  • 1.5 łyżki sosu sojowego,
  • 0.5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka bardzo drobno posiekanej cebuli dymki,
  • 2 posiekane plasterki imbiru,
  • szczypta przyprawy "pięć smaków",
  • olej do głębokiego smażenia.

Sposób przygotowania:

Kulki mięsne
Z bułek odkroić skórkę, następnie namoczyć je, starannie odcisnąć wodę. Mięso włożyć do miski, wbić jajo, dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną wodą, sos sojowy, sól, cebulę, imbir, "pięć smaków", mieszać w jedną stronę, aż powstanie jednolita lepka masa. Włożyć odciśniętą bułkę, dokładnie wymieszać. Olej wlać do płaskiego, szerokiego garnka, rozgrzać na średnim ogniu, sprawdzić temperaturę. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść w gorący olej, smażyć na ciemnozłoty kolor, wybrać łyżką cedzakową, osączyć. Podawać jako przekąskę na gorąco lub ciepło z sosami (słodki sos chili, sambal oelek, keczup itp.).

Tagi:

przyprawy sosy