Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Kulki mięsne w sosie kokosowym z curry

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo orginalna, dość szybka i pyszna potrawa. Idealna do obiadu z ryżem.

Kulki mięsne w sosie kokosowym z curry Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kulki mięsne w sosie kokosowym z curry

 

  • 400 g miesa mielonego, wieprzowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • sól,pieprz
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • zioła prowansalskie

 

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki przyprawy curry
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • garść płatków migdałowych

 

Sposób przygotowania:

Kulki mięsne w sosie kokosowym z curry
Do mięsa mielonego wlać 2 łyżki sosu ostrygowego, dodać kolędrę, zioła, sól i pieprz. Wymieszać by składniki się połączyły. Z mięsa formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je w naczyniu żaroodpornym. Mleczko kokosowe przelać do miski, dodać przyprawę curry, dobrze wymieszać,powinien powstać gęstszy sos. Tak przygotowanym sosem polać kulki mięsne, potem dodać odsączoną kukurydzę z puszki i na końcu płatki migdałowe. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika, ustawić tem. 180 C i zapiekać potrawę przez ok 45 min. Potrawa doskonale smakuje z ryżem :)
Kulki mięsne w sosie kokosowym z curry
Mięso mielone połączyć z dodatkami i uromować kulki
Kulki mięsne w sosie kokosowym z curry
Kulki miesne zalać sosem z mleczka kokosowego i curry
Kulki mięsne w sosie kokosowym z curry
Zapiekamy mięso z sosem w piekarniku przez ok 45 min