Sposób przygotowania:
Kulki mięsne w sosie kokosowym z curry
Do mięsa mielonego wlać 2 łyżki sosu ostrygowego, dodać kolędrę, zioła, sól i pieprz. Wymieszać by składniki się połączyły. Z mięsa formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je w naczyniu żaroodpornym. Mleczko kokosowe przelać do miski, dodać przyprawę curry, dobrze wymieszać,powinien powstać gęstszy sos. Tak przygotowanym sosem polać kulki mięsne, potem dodać odsączoną kukurydzę z puszki i na końcu płatki migdałowe. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika, ustawić tem. 180 C i zapiekać potrawę przez ok 45 min. Potrawa doskonale smakuje z ryżem :)
ami91
Netka
Olej spożywczy ma szerokie zastosowanie w przemysle spożywczym, chemicznym i kosmetycznym:) W kuchni świetnie sprawdza się również przy głębokim smażeniu, ale mi było by szkoda tego oleju do smażenia.I tak wogóle muszę kiedyś kupić taki olej bo jeszcze nigdy nie miałam :)
Netka
jaNina
Cukiereczek13
mysza75
kołczu
jaNina
Ja mam taki olej :) z pierwszego tłoczenia.
Na razie dodaję do porannej owsianki - doskonale wpływa na jej smak :)
Mam jeszcze kilka innych pomysłów, ale jeszcze nie zdążyłam zrealizować.
kołczu
jaNina napisał(a):
Netka
Ja zrobiłam ta potrawę na podstawie przepisu z pewnej książki którą kupiłam w pewnym bardzo popularnym tutaj i taniutkim sklepie :D Spodobało mi się zdjęcie i składniki, jak zalałam mięso tym sosem to pomyślałam: matko, cóż to będzie? Ale jak się już upiekło to efekt był naprawdę bardzo fajny, z ryżem czy chlebem pychota, no i bardzo szybko się robi:)