Sposób przygotowania:
Kulki z indyka w sosie curry ze szpinakiem
1. Mięso mielone zagniatamy z jajkiem, pokrojonymi w kostkę szalotkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z limonki, roztarta w moździerzu kolendrą, sola i pieprzem i bułką tartą. Formujemy klopsiki o średnicy ok. 2 cm.
2. Klopsiki obsmażmy krótko ze wszystkich na oleju - tylko żeby się zrumieniły z wierzchu.
3. Teraz robimy sos: Pokrojona w kosteczkę cebulę podsmażamy do zeszklenia na oleju, dodajemy czerwoną pastę curry, sproszkowana kolendrę, przecier pomidorowy i chwilę smażymy, ciągle mieszając.
4. Do cebuli wlewamy mleczko kokosowe i bulion i podgrzewamy do zagotowania, mieszając od czasu do czasu.
5. Kiedy sos będzie miał jednolitą konsystencję, dodajemy skórkę starta z limonki i sok.
6. Wrzucamy szpinak, a po chwili klopsiki i dusimy około 8 minut.
7. Podajemy z ryżem.
2. Klopsiki obsmażmy krótko ze wszystkich na oleju - tylko żeby się zrumieniły z wierzchu.
3. Teraz robimy sos: Pokrojona w kosteczkę cebulę podsmażamy do zeszklenia na oleju, dodajemy czerwoną pastę curry, sproszkowana kolendrę, przecier pomidorowy i chwilę smażymy, ciągle mieszając.
4. Do cebuli wlewamy mleczko kokosowe i bulion i podgrzewamy do zagotowania, mieszając od czasu do czasu.
5. Kiedy sos będzie miał jednolitą konsystencję, dodajemy skórkę starta z limonki i sok.
6. Wrzucamy szpinak, a po chwili klopsiki i dusimy około 8 minut.
7. Podajemy z ryżem.