haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Kulki z indyka w sosie curry ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Aromatyczne, lekko pikantne i przepyszne. Doskonałe na obiad, lunch i romantyczna kolację we dwoje. Nie sposób ich nie polubić!

Kulki z indyka w sosie curry ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kulki z indyka w sosie curry ze szpinakiem

 

  • 250 gram mielonego z indyka
  • 1 cebula szalotka
  • 1 jajo
  • 3 łyżeczki soku z limonki
  • skórka starta z 1/2 limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • 1 płaska łyżeczka ziaren kolendry
  • olej do smażenia

 

  • Na sos:
  • 1 średnia cebula
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry łagodnej
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • otarta skórka z 1/2 limonki
  • garść liści szpinaku
  • sól
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry

Sposób przygotowania:

Kulki z indyka w sosie curry ze szpinakiem
1. Mięso mielone zagniatamy z jajkiem, pokrojonymi w kostkę szalotkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z limonki, roztarta w moździerzu kolendrą, sola i pieprzem i bułką tartą. Formujemy klopsiki o średnicy ok. 2 cm.

2. Klopsiki obsmażmy krótko ze wszystkich na oleju - tylko żeby się zrumieniły z wierzchu.

3. Teraz robimy sos: Pokrojona w kosteczkę cebulę podsmażamy do zeszklenia na oleju, dodajemy czerwoną pastę curry, sproszkowana kolendrę, przecier pomidorowy i chwilę smażymy, ciągle mieszając.

4. Do cebuli wlewamy mleczko kokosowe i bulion i podgrzewamy do zagotowania, mieszając od czasu do czasu.

5. Kiedy sos będzie miał jednolitą konsystencję, dodajemy skórkę starta z limonki i sok.

6. Wrzucamy szpinak, a po chwili klopsiki i dusimy około 8 minut.

7. Podajemy z ryżem.
Kulki z indyka w sosie curry ze szpinakiem
Z mielonego i pozostałych skladników formujemy małe kulki.
Kulki z indyka w sosie curry ze szpinakiem
Kulki obsmażamy na oleju ze wszystkich stron.
Kulki z indyka w sosie curry ze szpinakiem
Kolejny etap to zrobienie aromatycznego sosu ze szpinakiem.
Kulki z indyka w sosie curry ze szpinakiem
Do sosu wrzucamy kulki mięsne i dusimy przez chwilę.