Sposób przygotowania:
Słodko-kwaśnie kulki z indyka w tajskim sosie
1. Imbir obrałam i starłam na tarce o małych oczkach.
2. Mielone wymieszałam ręką razem z połowa imbiru, cynamonem i posiekanym szczypiorkiem (trochę odłożyłam do dekoracji na później). Uformowałam w namoczonych wodą dłoniach około 20 kulek. Ułożyłam na wysmarowanej olejem dużej blaszce i spryskałam lekko olejem.
3. Piekłam kulki w nagrzanym do temp. 220 stopni piekarniku około 25 minut (do złotego koloru)
4. W dużej, minimum 1 litrowej misce wymieszałam przeciśnięty przez praskę czosnek, pozostały imbir, mąkę kukurydziana i ocet winny. Po wymieszaniu dodałam sok ananasowy, passatę, sos słodko-ostry i 50 ml wody.
5. Cebulę i paprykę obrałam, umyłam i pokroiłam na duże kawałki. Obrana marchew pokroiłam w plasterki (jak duża, to w półplasterki), plastry ananasa na ósemki.
6. Na patelni rozgrzałam olej i zeszkliłam cebule, dorzuciłam paprykę i marchew i dalej smażyłam przez ok. 5 minut. Dodałam sos pomidorowy zrobiony przed chwilą i zagotowałam mieszając. Sos zacznie gęstnieć, więc stopniowo dolewałam wody cały czas mieszając aż uzyskałam konsystencję normalnego sosu. Dusiłam jeszcze około 10 minut i dodałam kulki mięsne. Wymieszałam gotując na małym ogniu jeszcze chwilę i na końcu dodałam ananasy.
7. Podałam z ryżem, posypane szczypiorkiem.
2. Mielone wymieszałam ręką razem z połowa imbiru, cynamonem i posiekanym szczypiorkiem (trochę odłożyłam do dekoracji na później). Uformowałam w namoczonych wodą dłoniach około 20 kulek. Ułożyłam na wysmarowanej olejem dużej blaszce i spryskałam lekko olejem.
3. Piekłam kulki w nagrzanym do temp. 220 stopni piekarniku około 25 minut (do złotego koloru)
4. W dużej, minimum 1 litrowej misce wymieszałam przeciśnięty przez praskę czosnek, pozostały imbir, mąkę kukurydziana i ocet winny. Po wymieszaniu dodałam sok ananasowy, passatę, sos słodko-ostry i 50 ml wody.
5. Cebulę i paprykę obrałam, umyłam i pokroiłam na duże kawałki. Obrana marchew pokroiłam w plasterki (jak duża, to w półplasterki), plastry ananasa na ósemki.
6. Na patelni rozgrzałam olej i zeszkliłam cebule, dorzuciłam paprykę i marchew i dalej smażyłam przez ok. 5 minut. Dodałam sos pomidorowy zrobiony przed chwilą i zagotowałam mieszając. Sos zacznie gęstnieć, więc stopniowo dolewałam wody cały czas mieszając aż uzyskałam konsystencję normalnego sosu. Dusiłam jeszcze około 10 minut i dodałam kulki mięsne. Wymieszałam gotując na małym ogniu jeszcze chwilę i na końcu dodałam ananasy.
7. Podałam z ryżem, posypane szczypiorkiem.