SUPERPRZEPIS

Słodko-kwaśnie kulki z indyka w tajskim sosie

  • haniakson
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Słodko-kwaśnie kulki z indyka w tajskim sosie Więcej zdjęć (7)

To jedna z moich ulubionych azjatyckich potraw. Wygląda pięknie i smakuje przy każdej okazji - na co dzień i od święta...jednak najbardziej zaskoczy podczas romantycznej kolacji we dwoje.

Składniki:

Słodko-kwaśnie kulki z indyka w tajskim sosie

 

  • 500 g mielonego z indyka
  • 8 cm kawałek imbiru
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki stołowe maki kukurydzianej
  • 1 puszka ananasów (432g)
  • 250 g passata (pulpa pomidorowa w kartoniku)
  • 2-3 łyżki stołowe sweet-chili sauce (sos słodko-ostry)
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 4 łyżki stołowe octu winnego
  • olej do smażenia cebuli i pieczenia klopsików.

Sposób przygotowania:

Słodko-kwaśnie kulki z indyka w tajskim sosie
1. Imbir obrałam i starłam na tarce o małych oczkach.

2. Mielone wymieszałam ręką razem z połowa imbiru, cynamonem i posiekanym szczypiorkiem (trochę odłożyłam do dekoracji na później). Uformowałam w namoczonych wodą dłoniach około 20 kulek. Ułożyłam na wysmarowanej olejem dużej blaszce i spryskałam lekko olejem.

3. Piekłam kulki w nagrzanym do temp. 220 stopni piekarniku około 25 minut (do złotego koloru)

4. W dużej, minimum 1 litrowej misce wymieszałam przeciśnięty przez praskę czosnek, pozostały imbir, mąkę kukurydziana i ocet winny. Po wymieszaniu dodałam sok ananasowy, passatę, sos słodko-ostry i 50 ml wody.

5. Cebulę i paprykę obrałam, umyłam i pokroiłam na duże kawałki. Obrana marchew pokroiłam w plasterki (jak duża, to w półplasterki), plastry ananasa na ósemki.

6. Na patelni rozgrzałam olej i zeszkliłam cebule, dorzuciłam paprykę i marchew i dalej smażyłam przez ok. 5 minut. Dodałam sos pomidorowy zrobiony przed chwilą i zagotowałam mieszając. Sos zacznie gęstnieć, więc stopniowo dolewałam wody cały czas mieszając aż uzyskałam konsystencję normalnego sosu. Dusiłam jeszcze około 10 minut i dodałam kulki mięsne. Wymieszałam gotując na małym ogniu jeszcze chwilę i na końcu dodałam ananasy.

7. Podałam z ryżem, posypane szczypiorkiem.
Słodko-kwaśnie kulki z indyka w tajskim sosie
Mielone z indyka wymieszałam z imbirem, cynamonem i szczypiorkiem.
Słodko-kwaśnie kulki z indyka w tajskim sosie
Uformowałam kulki i upiekłam je w piekarniku.
Słodko-kwaśnie kulki z indyka w tajskim sosie
Z czosnku, mąki kukurydzianej i pulpy pomidorowej zrobiłam zaprawę do sosu.
Słodko-kwaśnie kulki z indyka w tajskim sosie
Warzywa pokroiłam i podsmażyłam na oleju.
Słodko-kwaśnie kulki z indyka w tajskim sosie
Słodko-kwaśnie kulki z indyka w tajskim sosie