patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 674]

Pulpety dietetyczne z indyka i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pulpety to jedno z tych dań które uwielbiam. Idealna propozycja dla osób na diecie lekkostrawnej. Polecam.

Pulpety dietetyczne z indyka i szpinakiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pulpety dietetyczne z indyka i szpinakiem

Pulpety

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 marchewki
  • 3 garście szpinaku mrożonego w całości
  • 2 jajka
  • 2 łyżki musztardy
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka wegety bez konserwantów

Bulion

Sposób przygotowania:

Pulpety dietetyczne z indyka i szpinakiem
Marchew obieram i trę na grubych oczkach. Łącze wszystkie składniki pulpetów w miseczce.

Dokładnie mieszam najlepiej za pomocą własnej dłoni. Formuję my małe kulki w wielkości orzechów włoskich. W garnku o grubym dnie, wlewam wodę dodaję ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz do smaku.

Dodaję również natkę. Kiedy wywar zacznie wrzeć zmniejszam ogień i dodaję pulpeciki.

Gotuję ok 15 min. Ja podaję pulpety z kuskusem oraz surówką z jabłka i marchewki.
Pulpety dietetyczne z indyka i szpinakiem
Marchewkę obieram i trę na grubych oczkach. Dodaję szpinak i natkę pietruszki.
Pulpety dietetyczne z indyka i szpinakiem
Dodaję mięso dokładnie mielone z indyka.
Pulpety dietetyczne z indyka i szpinakiem
Wszystkie składniki łącze ze sobą i mieszam.
Pulpety dietetyczne z indyka i szpinakiem
Formuję kotleciki wielkości orzecha włoskiego.
Pulpety dietetyczne z indyka i szpinakiem
Gotujemy.