Sposób przygotowania:
Kulki ziemniaczane z krokantem orzechowy
Ziemniaki po obraniu umyć i ugotować, a potem odcedzić i utłuc lub przecisnąć przez przeciskarkę do kartofli. Dodać mąki pszennej, kminek i łyżeczkę soli. Wymieszać ręką w jedną całość. Co do orzechów to można kupić gotowy krokant lub też zrobić samemu czyli utłuc skorupki, posiekać orzechy i zmielić w młynku lub utłuc w moździeżu. Z masy ziemniaczanej formować średnie kulki, spłaszczyć na dłoni, nałożyć łyżeczkę krokantu orzechowego. Zalepić. Rozgrzać olej na patelni, a kulki obtoczyć w jaju i bułce tartej. Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolorek. Wyjąć, odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym i oprószyć kulki mieloną ostrą papryką.
pepsicOLA