kiwi

kiwi

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1064]

Kura pieczona z nadzieniem 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sprawioną kurę posolić, cielęcinę i szynkę zemleć w maszynce do mięsa razem ze słoniną oraz namoczoną i odciśniętą bułką.

Kura pieczona z nadzieniem 2

Składniki:

Kura pieczona z nadzieniem 2

 

  • Kura
  • cielęcina bez kości 20 dkg
  • szynka 20 dkg
  • słonina 5 dkg
  • czerstwa bułka 5 dkg
  • jajo 1 szt
  • śmietana 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do pieczenia

Sposób przygotowania:

Kura pieczona z nadzieniem 2
Sprawioną kurę posolić, cielęcinę i szynkę zemleć w maszynce do mięsa razem ze słoniną oraz namoczoną i odciśniętą bułką. Wyrobić masę, dodając jajo i śmietanę; doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowaną masą nadziać kurę, uformować skrzydła oraz nóżki i związać sznurkiem. Piec z dodatkiem tłuszczu w piekarniku lub prodiżu. Gdy zmięknie i lekko się zrumieni, podlewać roztopionym tłuszczem i 1-2 łyżkami zimnej wody. Podawać na gorąco lub na zimno z sałatą, mizerią.

Tagi:

beza szynka bezy