Sposób przygotowania:
Kurczak cytrynowo tymiankowy
Wycinamy z kurczaka udka i piersi (z kością). Resztę mięsa przeznaczamy na rosół. Szorujemy dokładnie limonki. Z jednej wyciskamy sok, dodajemy do niego miód, oliwę, tymianek, sól i pieprz. Dodajemy odrobinę startej skórki z limonki, mieszamy i nacieramy tą marynatą mięso. Drugą limonkę kroimy w plastry, układamy je na mięsie.W rękaw do pieczenia wkładamy mięso razem z glazurą, zawiązujemy go w cukiereczek i wstawiamy do nagrzanego do 120 stopni piekarnika. Trzymamy mięso około 1 i 1/2 godziny w tej temperaturze. Po tym czasie wyjmujemy mięso na półmisek żaroodporny, polewamy je sosem i wstawiamy mięso do piekarnika nagrzanego do 200 st. C z termoobiegiem na krótko, do chwili, aż kurczak nabierze złotego koloru. Możemy też dodać ziemniaczki ugotowane w łupinach i obrane, by podać je razem z kurczakiem.
dża
jaNina
marietta