SUPERPRZEPIS

Kurczak cytrynowo tymiankowy

  • 3
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Kurczak cytrynowo tymiankowy Więcej zdjęć (4)

Kurczak z wolnego wybiegu długo pieczony w cytrynowo-tymiankowej marynacie - cóż może być lepszego na niedzielny obiad?

Składniki:

Kurczak cytrynowo tymiankowy

 

  • 1 kurczak
  • 2 limonki
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz do smaku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak cytrynowo tymiankowy
Wycinamy z kurczaka udka i piersi (z kością). Resztę mięsa przeznaczamy na rosół. Szorujemy dokładnie limonki. Z jednej wyciskamy sok, dodajemy do niego miód, oliwę, tymianek, sól i pieprz. Dodajemy odrobinę startej skórki z limonki, mieszamy i nacieramy tą marynatą mięso. Drugą limonkę kroimy w plastry, układamy je na mięsie.W rękaw do pieczenia wkładamy mięso razem z glazurą, zawiązujemy go w cukiereczek i wstawiamy do nagrzanego do 120 stopni piekarnika. Trzymamy mięso około 1 i 1/2 godziny w tej temperaturze. Po tym czasie wyjmujemy mięso na półmisek żaroodporny, polewamy je sosem i wstawiamy mięso do piekarnika nagrzanego do 200 st. C z termoobiegiem na krótko, do chwili, aż kurczak nabierze złotego koloru. Możemy też dodać ziemniaczki ugotowane w łupinach i obrane, by podać je razem z kurczakiem.
Kurczak cytrynowo tymiankowy
Drugą limonkę kroimy w plastry, układamy je na mięsie.
Kurczak cytrynowo tymiankowy
W rękaw do pieczenia wkładamy mięso razem z glazurą, zawiązujemy go w cukiereczek i wstawiamy do nagrzanego do 120 stopni piekarnika.
Kurczak cytrynowo tymiankowy
Wyjmujemy mięso na półmisek żaroodporny, polewamy je sosem i wstawiamy mięso do piekarnika nagrzanego do 200 st. C z termoobiegiem na krótko, do chwili, aż kurczak nabierze złotego koloru.