Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pierś z kurczaka duszona z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mięso z kurczaka duszone w białym winie z dodatkiem warzyw jest bardzo smaczne. Podawać z kaszą lub ryżem ugotowanym na sypko.

Pierś z kurczaka duszona z warzywami

Składniki:

Pierś z kurczaka duszona z warzywami

 

  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml białego wina
  • 150ml bulionu drobiowego
  • 20 dag kalafiora
  • 20 dag selera naciowego
  • 2 łyżki oleju
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka duszona z warzywami
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni lub w rondelku rozgrzać olej, wsypać drobno posiekane szalotki i czosnek, zeszklić. Włożyć pokrojone mięso, lekko zrumienić, podlać winem i dusić pod przykryciem około 20 minut. Kalafior umyć, podzielić na różyczki, łodygi selera pokroić na małe kawałki, połączyć z mięsem, zalać bulionem drobiowym i dusić około 10 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z ryżem