Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Kurczak duszony z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kurczak gajowego - wzorowany (bo nie dokładnie taki sam) na toskańskim pollo di boscaiolla.

Kurczak duszony z grzybami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak duszony z grzybami

 

  • Porcja na 3 osoby:
  • pół kurczaka
  • paczka suszonych grzybów (80 g)
  • pół szklanki bulionu
  • pieprz, ziele angielskie (2 ziarna), listek laurowy (1), jałowiec (3 ziarna), ew. odrobina soli
  • słodka śmietanka 18% - ok. 250 ml
  • makaron (gruby) lub ziemniaki - lepiej smakuje z ziemniakami.

Sposób przygotowania:

Kurczak duszony z grzybami
W ubiegłym tygodniu kupiłem na targu prawdziwego kurczaka, takiego, co to po podwórku goni i nóżką grzebie. Ale, ponieważ na weekend były inne plany, został poporcjowany i wylądował w zamrażarce. Dzisiaj na niego kolej. Kurczaka podziel na porcje, umyj i dokładnie osusz. Natrzyj pieprzem. Grzyby namocz, najlepiej dzień wcześniej, w niewielkiej ilości zimnej wody. Podgotuj je w tej wodzie, w której się moczyły. Kurczaka podsmaż (najlepiej w dużym rondlu) na złoty kolor z obu stron - najpierw strona ze skórą. Wlej do kurczaka grzyby z wodą, w której się gotowały, dolej ok. pół szklanki bulionu, dodaj przyprawy i duś pod przykryciem, aż mięso stanie się miękkie i będzie odchodzić od kości. Dodaj śmietanę, dopraw do smaku i duś jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Ponieważ w trakcie gotowania wyszła awaria - okazało się, że nie ma w domu ziemniaków, więc podałem z makaronem penne. Owszem, pycha, a z ziemniakami chyba lepsze.
Kurczak duszony z grzybami
Cała tajemnica tkwi w wiejskim kurczaku - to ma smak
Kurczak duszony z grzybami
Choć prawdziwki suszone, to aromat jak najbardziej grzybowy